Så fungerar laser för synfel

Är du trött på glasögon som är i vägen eller kontaktlinser som skaver och besvärar dig i vardagen? Då kan en laserbehandling som korrigerar synfel vara ett alternativ för dig. Du som har brytningsfel som närsynthet, översynthet eller astigmatism kan behandlas med operation. Brytningsfel uppkommer när hornhinnan eller linsen har en mer oval form vilket gör att ljuset bryts fel. Enkelt beskrivet korrigeras krökningen på hornhinnan vid en laserbehandling så att ljusstrålarna träffar rätt och därav brytningsfelet försvinner. Behandlingarna tar oftast inte mer än 15-30 minuter och är smärtfria.

Så fungerar laser för synfelDet finns några saker du ska tänka på inför behandlingen. Du ska oftast ha fyllt 18 år innan du genomgår en behandling för brytningsfel. Detta beror på att det är i först den åldern synen har stabiliserat sig. Din syn ska ha varit oförändrad i två år när du genomgår behandlingen. Passar dig som är under 45 år, närsynt, översynt eller har astigmatism (brytningsfel). Det är en dyr behandling och du kan behöva ta lån/spara ihop pengar innan du kan göra behandlingen. Du kan hitta nyheter om lån på villanytt.

Vilka behandlingar finns det?

Det finns flera olika tekniker och vilken operationsmetod som är mest lämplig för just dig beror på dina synbehov. Dom tre mest dominerande metoder är FS-Lasik , Lasek och SMILE. FS-Lasik är den vanligaste metoden. Det är en säker och oftast smärtfri ögonlaseroperation med snabb återhämtning. Lasek används till de som har ett större synfel eller tunna hornhinnor. Läkningstiden är längre och kan vara mer smärtsam. SMILE är den senaste och mest avancerade lasermetoden hittills. En liten bit hornhinnevävnad avlägsnas som bidrar till en omformning av hornhinnan och förbättrad syn.

Blir synen perfekt efter en synkorrigerande operation och varar resultatet för evigt?

Din syn blir aldrig så bra som när du var ung, men däremot så bra som motsvarar den du kan få med bästa möjliga glasögon eller kontaktlinser. Efter ögonlaser och linsimplantat fortsätter ögat att utvecklas och t.ex ålderssynthet (behov av läsglasögon) kommer att komma oavsett om du har genomgått en ögonlaser eller inte. Inför en synkorrigerande behandling säkerställer optiker och specialiserade ögonkirurger att synen är stabil för att minimera risken att synfelet kommer tillbaka. Skulle det ändå göra det står det flesta kliniker för kompletterande behandlingar.