Behandla idrottsrelaterade skador med laser

Att skada sig när man utför sport tillhör tyvärr vanligheterna och tränar man på en högre nivå vill man gärna kunna läka så snabbt som möjligt, för att inte förlora sin inkomst. Därför rekommenderar vi att utföra en medicinsk laserbehandling då detta kan hjälpa din kropp att återhämta sig upp till 75 % snabbare, då laserterapi ökar läkningsprocessen. I denna artikel kommer vi skriva om hur laserbehandling kan hjälpa dig och dessutom om tävlande travhästar som använder sig av samma behandling.

Så ofta sker behandlingen:

Behandlingen brukar ske under 1-6 veckor och man brukar då få 1-10 behandlingar. Då lasern ger energi till celler som saknar energi, ökar läkningsprocessen avsevärt. Vävnad, lindrar smärta och minskar inflammation, vilket kan hjälpa både långvariga och akuta skador att förbättras. Behandlingen tar ungefär 10-20 minuter och kan kombineras med annan behandling.

Tävlande travhästar behandlade av laserterapi:

Förutom människor kan även tävlande travhästar bli behandlade av laserterapi. Då en häst inte bör vara borta från travbanan under en längre tid är laserbehandlingen ett perfekt alternativ, istället för vanlig medicinsk behandling, framförallt till kortledsinflammation. Man började med behandling på hästar efter fem år av framgång på människor. Förut har lågenergilaser använts, men efter användning av den kirurgiska lasern som endast läkare och veterinärer får lov att använda har det visat sig att den kirurgiska lasern är upp till 100 gånger starkare. Dock används lågenergilaser och kirurgisk laser till olika saker. De olika laserbehandlingarna skiljer sig från genom watt och vilket grundämne man använder beroende på vilken skada det är. För muskelinflammationer, ligamentfästen och senskador används Neodium, då den går djupare. För akuta svullnader, ledinflammationer och sårskador används Koldioxid då detta går mer ytligt. Det är alltså inte bara grundämnet som har en betydelse med andra ord, även våglängden.

Dessutom går det att operera med kirurgisk laser, det går att skära med i skinn och vävnader. Det går även att ta bort tumörer och inkar och koagulera blodkärl på hästar. Det enda som inte går att behandla är kroniska sjukdomstillstånd, så som lösa benbitar. Kortledsinflammation och akut ledinflammation är det som kirurgisk laser har gett bäst effekt på. En undersökning har gjorts på 333 hästar, där travhästar har fått testa sin rörelsekontroll på ett löpband för att se vilka problem som finns då dessa oftast endast visas när travhästen kommer upp i en högre fart. Sedan görs ett böjprov, där leden böjs och reagerar hästen med ömhet är leden skadad. Laserbehandling görs endast efter att man gjort rörelsekontrollen och böjprovet. Sedan behandlas hästen av laser 1 gång varannan dag i 5 dagar. Efter behandlingen får hästen rehabilitera sig i en hage i en vecka, totalt 12 dagar medan en medicinsk behandling tar 24 dagar. Du kan läsa mer om spelande och trav på www.beritbettar.se